Nadat een dier geslacht is, gaat het als karkas of in (technische) delen daarvan voor verdere be- en verwerking. Dat kan zijn in de slachterij of naar diverse gespecialiseerde bedrijven in de vleesketen. Vleesbedrijven verwerken na de slacht het karkas tot een keur aan vers vlees producten, worst, vleeswaar en vleesconserven. Alles staat daarbij in het teken van kwaliteit en kwaliteitsborging. De producten zijn bestemd voor afnemers in binnen- en buitenland.
Een karkas gaat voor verdere verwerking naar een uitsnijderij, waar gespecialiseerde medewerkers het uitbenen en in kleinere stukken snijden, voor verdere verwerking in weer andere gespecialiseerde bedrijven (slagers) of panklaar voor de vers verkoop in de supermarkt als karbonade, biefstuk of kotelet.
Van het vers vlees worden vleesproducten gemaakt, zoals gehakt en gepaneerd vlees. Het vers vlees gaat (al dan niet voorverpakt of half voorbewerkt) naar supermarktketens, fastfoodbedrijven, groothandelsbedrijven, snackfabrikanten en producenten van diepvriesmaaltijden.
Vleeswarenfabrieken verwerken vlees tot worst, vleeswaar en vleesconserven. Ze maken het langer houdbaar door het te pekelen, te roken, te koken, te bakken, te braden of te grillen. Ook worden kruiden, specerijen, groente en andere grondstoffen toegevoegd, wat zorgt voor een uitgebreid assortiment aan producten. Andere specialisten verwerken bloed tot bloedworst en balkenbrij. Ook orgaanvlees wordt verwerkt tot allerlei smaakvolle producten.
Net als de slachterijen, werken vleesverwerkende bedrijven volgens vaste regels en procedures om de kwaliteit en voedselveiligheid te borgen. De basis is HACCP, dat is de internationale standaard voor de borging van het productieproces in een bedrijf. Daarnaast werken de bedrijven met aanvullende borgingssystemen en procedures om de kwaliteit van hun product te kunnen garanderen
Bij vleesverwerkende bedrijven gebeurt veel met machines. Medewerkers snijden het vlees, malen het, mengen het en verpakken en etiketteren het. Zo heeft een vleeswarenfabriek machines die worstomhulsels afvullen met vlees, die glazen potten en blik afvullen of worsten vacuüm in plastic verpakken.
Bedu Pompen levert voor de vleesverwerkende industrie diverse pompen waaronder speciale tandrad doseerpompen voor co-extrusiemachines voor de vervaardiging van worsten, doseerpompen voor het bij doseren van diverse additieven, pompen voor pekelwater etc.