Structuur en sheargevoeligheid

Bij sommige vloeistoffen zal bij het verpompen de structuur door de mechanische invloeden makkelijk beschadigd kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan emulsies die bij ruwe behandeling zullen ontmengen en daardoor niet meer te gebruiken zijn. Ook kan het zijn dat u mengsels met een pomp naar een separator pompt om hier de diverse bestanddelen van elkaar te scheiden. Dan is het natuurlijk onlogisch om vooraf het mengsel in de pomp intensief te mengen door het te verpompen met bijvoorbeeld een centrifugaalpomp. Voor dergelijke toepassing zullen we pompen moeten selecteren die geschikt zijn voor sheargevoelige vloeistoffen zoals slangverdringerpompen, membraanpompen, hollow disc pompen, excentrische wormpompen etc.

Emulsies zijn dispersies van twee niet mengbare vloeistoffen. Ze zijn interessant voor veel belangrijke praktische toepassingen in de voedingsmiddelen-, cosmetica-, olieproductie, landbouw, chemie, olie & gas, farmacie en diverse andere procesindustrieën.

Er zijn twee soorten emulsies: olie-in-water (O / W) type, waarbij olie de gedispergeerde (druppeltjes) fase vormt en water de continue fase; en water-in-olie (W / O) type, waarbij water de gedispergeerde (druppeltjes) fase vormt en olie de continue fase vormt. Zonder een effectieve grensvlakstabilisator zijn emulsies onstabiele systemen en worden ze gemakkelijk gescheiden in olie- en waterfasen wanneer het mechanisch roeren wordt gestopt.

Een van de belangrijkste emulsies is hun inherente instabiliteit. Hoewel de verspreide druppels klein zijn, oefent de zwaartekracht een meetbare kracht uit op hen en na verloop van tijd smelten ze samen tot grotere druppels die de neiging hebben om naar de bodem te zakken of naar de bovenkant van het mengsel te stijgen. Dit proces zorgt er uiteindelijk voor dat de interne en externe fasen worden gescheiden in de twee oorspronkelijke componenten. Afhankelijk van hoe de emulsie is geformuleerd en de fysieke omgeving waaraan deze wordt blootgesteld, kan deze scheiding minuten, maanden of millennia duren.

Belangrijkste punten en kenmerken van emulsies:
Een emulsie is een soort colloïde dat wordt gevormd door twee vloeistoffen te combineren die normaal niet mengen.
In een emulsie bevat de ene vloeistof een dispersie van de andere vloeistof.
Het proces waarbij vloeistoffen worden gemengd om een ​​emulsie te vormen, wordt emulgering genoemd.
Hoewel de vloeistoffen die ze vormen helder kunnen zijn, zien emulsies er troebel of gekleurd uit omdat licht wordt verstrooid door de gesuspendeerde deeltjes in het mengsel.
Veiligheid en milieuvriendelijkheid gegarandeerd door water als oplosmiddel te gebruiken
Viscositeit kan eenvoudig worden aangepast
Geschiktheid voor lijm- en coatingtoepassingen afgeleid van de eigenschap van emulsie om na drogen een film te vormen
Uitstekende mengbaarheid met pigmenten, oplosmiddelen, additieven, enz

structuur en sheargevoeligheid1.jpg

Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke cookies zijn nodig voor het functioneren van de website. De statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Overige cookies zorgen voor een optimaal werkende website inclusief embedded content. Bekijk het cookiebeleid.